Într-un articol anterior, colegul meu(Kormos Zoltán-De ce nu exista critica de vin in Romania)a descris cu acuratețe situația criticilor de vin în România. Cu mulți ani în urmă i-am urmărit cu entuziasm pe toți acei scriitori/bloggeri menționați în articol și le-am admirat capacitatea lor de a-și exprima gândurile despre vinuri în cuvinte. Din păcate, niciunul dintre acești oameni nu a reușit să-și mute pasiunea de a scrie despre vinuri la următorul nivel. Sunt optimist, așa că voi adăuga „încă nu”. Încă văd un potențial mare în multe dintre acești pasionați de vinuri, cred că sunt capabili și dornici de a crea conținut de calitate despre vinuri . Voi folosi „critică de vin/literatură/conținut” în acest articol, deoarece, indiferent de tipul de conținut, le consider combinații de știință și artă cu o aromă culturală specifică.
Ce este necesar în afară de potențialul și experiența pe care le avem deja?
Schimbare de mentalitate
În opinia mea, concentrarea doar pe ceea ce este în neregulă nu ne duce înainte. În schimb, ar trebui să ne concentrăm cu toții pe ceea ce este posibil. Avem provocări unice care constituie, de asemenea, oportunități unice. Depinde doar de cum privești, perspectiva este totul. „Orice ne confruntăm, avem de ales: vom fi blocați de obstacole sau vom avansa prin și peste ele?” (Sursa). Scopul nostru ar trebui să fie să găsim o modalitate de a crea o critică/literatură/conținut adecvată a vinului prin obstacolele, dificultățile pe care le avem. În loc să argumentăm de ce nu putem, ar trebui să ne gândim și să acționăm pe ce putem.
Mediul
Cine a fost primul: oul sau gâina? Ce ar trebui să se întâmple mai întâi, cererea publicului pentru conținut de vin de calitate sau conținutul de calitate care formează publicul?
Potrivit lui Steve Jobs, oamenii nu știu ce vor până nu le arăți. Nimeni nu și-a dorit un iPhone până nu l-a văzut. La fel este și cu vinurile, nu prea cunoști experiența unui vin, până nu-l deguști. În primul rând, trebuie să ai șansa să-l guști, în al doilea rând trebuie să înțelegi ceva despre acel vin pentru a-l savura. După părerea mea, același lucru trebuie să se întâmple și cu conținutul despre vin, ca și cu iPhone-ul sau cu vinurile. Arată-l publicului, lasă-i să guste.
Degustările de vinuri au nevoie de un mediu adecvat, un loc cu atmosferă și facilitatori distractivi. Asemena, conținutul despre vinuri are nevoie de un mediu adecvat, o platformă în care publicul să se poată bucura de acestea. Îmi imaginez o platformă online diversă, ușor accesibilă, cu conținut scris, audio și video.
Facebook este cea mai proastă platformă posibilă pentru un conținut de calitate. Este ca și cum ai încerca să mănânci sănătos când frigiderul este plin de mâncare nedorită. Pe Facebook, conținutul de calitate este ușor îngropat de gunoi, atenția publicului este în mod constant suprasolicitată de satisfacția instantanee. Vrem calitate, nu gunoi.
Ați început deja să vă enumerați în cap de ce această platformă pe care mi-am imaginat-o nu este posibilă? În schimb, de ce nu începeți să vă gândiți la ce face acest lucru posibil, cum se poate face?
Avem nevoie de încă o schimbare de mentalitate.
Încă o schimbare de mentalitate
Progresul și decalajul. Există două moduri de a privi situația în care ne aflăm acum: cât de departe suntem de situația ideală, acesta este decalajul și cât de departe suntem de locul unde am început, acesta este progresul. Dacă ne concentrăm pe decalaj, vom fi rapid dezamăgiți și nemotivați, în schimb, dacă ne comparăm situația actuală cu situația anterioară, vom avea senzația de satisfacție și încredere, care sunt forțe puternice de progres.
Să măsurăm decalajul: Luăm două exemple prestigioase de conținut de calitate: The world of fine wine and Decanter. Pot să scriu rapid o listă lungă de motive pentru care suntem la ani lumină distanță de ei. Dar nu o voi face, pentru că nu ne va ajuta deloc să progresăm.
Să măsurăm progresul: Unde eram acum 30 de ani? Ce am realizat în ultimii 30 de ani? Uitați de ironia, vă rog, fiți sinceri cu voi însuți. Pot să scriu rapid o listă lungă de valori reale, experiențe, cunoștințe și diversitate ce am dobândit în această perioadă în conținutul/cultura/calitatea vinului.
Trebuie să citim acele surse de calitate superioară, ca și cum trebuie să degustăm vinuri de cea mai bună calitate pentru a avea perspectivă, pentru a învăța din ele și pentru a ne bucura de ele. Cu toate acestea, nu ar trebui să uităm niciodată unde ne aflăm acum, ce am făcut deja și să ne concentrăm pe ceea ce poate fi îmbunătățit chiar acum.
Concluzie
Avem provocări unice, ceea ce înseamnă și oportunități unice. În loc să găsim multe motive pentru care nu putem ajunge la nivelul ideal de critică/literatură/cultură a vinului, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce putem ajunge, ceea ce am făcut deja, unde avem deja progrese. Sunt sigur că avem oameni talentați, experimentați și pasionați care au făcut deja progrese semnificative. Să îi ajutăm pe ei și pe noua generație creând un mediu, o platformă sau pur și simplu aplaudându-le pentru munca lor. Eu am început prin a scrie acest articol. Voi cum puteți avansa această cauză?