Cronică de carte: Wine Science, autor Jamie Goode

De ce să citiți?

Jamie Goode are un doctorat în biologie vegetală și este unul dintre primii bloggeri de vin cunoscuți și celebri la nivel mondial. Această combinație unică îi asigură capacitatea de a explica aspectele tehnice bine structurate, precise într-un limbaj foarte digerabil.

Despre ce este vorba?

Una dintre cele mai bune cărți de vin pentru cei care sunt dornici să înțeleagă știința din spatele multor expresii utilizate pe scară largă în lumea vinului: mineralitatea, bolile viței de vie, drojdiile, aromele vinului și multe altele. Luați în considerare această carte ca un manual, este densă, plină de termeni de viticultura și vinicultură și trebuie tratată ca atare,  studiată, nu doar citită.

Ce am învățat?

Am luat o mulțime de notițe în timp ce îl studiam, aceste vor fi printre sursele mele de încredere (pe lângă manualele WSET 🙂 ) ori de câte ori o să am nevoie de informații exacte și complete despre un subiect.

Știați că?

  • Deși există 800-1000 de molecule volatile diferite în vin, doar un număr foarte limitat  trece peste pragul nostru de percepție. Dintre acestea, aproximativ 400 sunt produse de către drojdii. Acum vă puteți imagina cât de semnificativ este impactul drojdiilor asupra vinului.
  • Prezența unei componente chimice nu va transforma vinul să fie cu defect. Percepția noastră va determina dacă considerăm un vin defect sau nu.
  • Gustul vinului este rezultatul unei interacțiuni dintre degustător și vin. Semnalele electrice furnizate de senzorii noștri (gust, miros, atingere, vedere, context) sunt procesate de creier, creând o versiune editată a realității.

Pe pagina noastră de resurse veți găsi o listă întreagă de cărți recomandate.

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici.