Cronică de carte: Drunk, autor Edward Slingerland

Titlul mai lung: How We Sipped, Danced, and Stumbled Our Way to Civilization

De ce să citiți?

Impactul vinului, și al alcoolului în general, asupra organismului uman m-a intrigat ani de zile. Măsurarea performanțelor mele cu ajutorul unor gadgeturi în timp ce practicam diferite sporturi a arătat clar că alcoolul are o influență negativă uriașă asupra corpului meu. Cu toate acestea, a făcut parte din cultura umană de când putem vorbi despre cultura umană. Această carte m-a ajutat în cele din urmă să înțeleg rolul de neînlocuit al intoxicației în societate.

Despre ce este vorba?

O carte despre motivele pentru care evoluția nu a eliminat consumul de alcool din viața noastră, în ciuda efectelor sale distructive evidente.

Ce am învățat?

  • De ce ne îmbătăm? Supraviețuirea speciei noastre nu ține de forța sau de inteligența individuală, ci mai degrabă de abilitățile sociale. Ni se cere să fim creativi, culturali și cooperativi pentru a prospera. Alcoolul ne poate distruge cu ușurință corpul și viața, dar este substanța perfectă pentru a inhiba temporar cortexul prefrontal și a transforma adulții pe deplin funcționali în copii creativi și receptivi.
  • Analizând cultura de consum de alcool din sud față de cea din nord, ne oferă un indiciu despre cum să obținem beneficiile alcoolului, minimizând în același timp daunele acestuia. Băuturile savuroase cu un nivel scăzut de alcool, precum vinul și berea, fac parte din viața de zi cu zi în țările din sudul Europei, fiind integrate în bucătăria și evenimentele sociale. Nivelurile ridicate de alcool, cum ar fi distilatele, sunt băuturile tipice ale țărilor din nordul Europei, unde consumul excesiv de alcool are loc mai ales în singurătate sau acasă.

Citate interesante și/sau hilare:

  • America de Nord este unul dintre puținele locuri de pe glob în care populațiile indigene nu produceau și nu consumau alcool.
  • Vikingii erau foarte pasionați de alcool. Cea mai mare laudă acordată legendarului erou viking/anglo-saxon Beowulf a fost că „nu și-a ucis niciodată prietenii când era beat”.
  • Nicio cultură de pe planetă nu oferă murături strămoșilor, iar lumea încă nu a asistat la apariția unei super civilizații abstinente, bazate pe kimchee sau iaurt.
  • „Băutor de apă” era folosit ca un termen de abuz în Grecia antică.

Pe pagina noastră de resurse veți găsi o listă întreagă de cărți recomandate.

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici.