Să bei vinul altora ?!

În anul 2018, Szövérdfi-Szép Zoltán, organizatorul Rovinhud a avut o idee strălucită: decernarea titlului “Vinificatorul anului”. Acest premiu a fost acordat exclusiv pe baza voturilor vinificatorilor, iar câștigătorul primei și ultimei ediții a fost Aurel Rotărescu, de la crama Serve. În faza preliminară, de centralizare a propunerilor vinificatorilor, organizatorii au primit un răspuns brutal de sincer, dar șocant în aceeași măsură: “eu nu știu pe cine să votez, deoarece nu beau vinurile altora”.

Într-adevăr, dacă vinurile tale sunt cele mai bune din lume, nu prea are sens să bei vinurile altora și nici dorința de progres nu este una arzătoare. În cazul celor care mai au de învățat, o pot face acumulând cunoștințe din experiența proprie, prin degustarea vinurilor vecinilor, a vinurilor renumite din lumea largă sau chiar prin colaborarea cu alți vinificatori. Am să dau câteva exemple care ilustrează cum învață unii vinificatori de la alții.

Message in a bottle

Rheinhessen este cea mai mare regiune viticolă din Germania. Pînă nu demult, vinurile cele mai renumite erau Liebfraumilch, dulci, simple, dar ieftine. În anul 2002, un grup de prieteni vinificatori au înființat o asociație denumită “Message In A Bottle” al cărui scop a fost încurajarea cooperării și schimbului de informații dintre producători, precum și un program de mentorat pentru vinificatorii tineri.  În prezent asociația numără 28 de vinificatori, printre care se numără renumiții Jochen Dreissigacker, Philip Wittmann, Klaus-Peter Keller și Hans-Oliver Spanier.  Datorită acestor producători, vinurile au evoluat enorm, iar regiunea a devenit cea mai dinamică din Germania. Din fericire pentru noi, prețurile vinurilor au rămas cu mult în urma calității oferite. 

Conferința Steamboat

Această conferință a fost înființată în 1979, adică mai mult de 40 de ani, și de atunci este organizată în fiecare an. Este dedicată unui singur soi de strugure, Pinot Noir, iar accesul este permis doar viticultorilor și vinificatorilor și este interzis proprietarilor, directorilor comerciali, criticilor de vin, ziariștilor, etc. Scopul conferinței este încurajarea schimbului de experiență și învățarea din greșeli, nu este locul în care să te lauzi cu reușitele, ci mai degrabă spațiul unde să-ți spovedești eșecurile. Se aplică regulile Chatham House rule: ce se întâmplă la Steamboat, rămâne la Steamboat.

În ultimele decenii, vinurile obținute din Pinot Noir au evoluat enorm, au devenit dintr-o curiozitate unul dintre soiurile cele mai apreciate în California și cel mai important soi din Oregon. Cu siguranță, această conferință și-a adus contribuția la progresul în 

Pannon Bormíves céh

Breasla producătorilor din Panonia a fost înființată în 1999, prin asocierea a 10 crame de familie. În prezent numără 38 de membri, printre care se numără cramele cele mai cunoscute din Ungaria dar nu numai: Szepsy István, Bock József, Gere Attila, Balla Géza (România), Bott Frigyes(Slovacia). Această asociație a pus bazele celui mai mare concurs de vinuri din Ungaria, organizează un târg de vinuri de Crăciun, se prezintă împreună la diferite evenimente. Pentru mine activitatea lor cea mai lăudabilă este faptul că de 20 de ani, în fiecare an, acești producători se urcă într-un autobuz și vizitează împreună crame din diferitele regiuni din Europa. Deși sunt cei mai renumiți producători din Ungaria, orgoliile lor încap într-un autobuz, și colac peste pupăză, mai au și mai doresc să învețe de la alții.