Ce să citim ?

Pentru a învăța despre vinuri trebuie să bei/deguști mult și diversificat, dar poți să faci progrese semnificative doar dacă îmbini partea practică cu partea teoretică. Cu alte cuvinte, trebuie să și citești mult. Așa cum unele vinuri sunt mai bune decât altele, la fel și cărțile, unele merită să fie mai citite decât altele. 

În cazul în care sunteți un novice absolut, cea mai bună carte de început este Expert în 24 de ore (Jancis Robinson). Unii jură pe Wine Folly, care este frumos ilustrată,  nu este rău să o citești, mai ales dacă nu ai mai citit nimic despre vinuri, dar conține prea multe informații inexacte sau eronate ca să o consideri de referință.

Ca să nu vă pierdeți timpul și banii degeaba, am să vă recomand cărțile considerate de mine cele mai utile pentru cei aflați la început de drum.  

The World Atlas of Wine (Hugh Johnson și Jancis Robinson)

Autorii acestei cărți sunt poate cei mai respectați scriitori de vin din lume: Hugh Johnson și Jancis Robinson. Aflată la ediția a 8-a, are toate atributele care să-l facă de nelipsit de pe raftul fiecărui iubitor de vin.  În prima parte sunt abordate, pe scurt, cam toate subiectele principale legate de vin: terroir, viticultură, vinificație, principalele soiuri de struguri, degustarea și servirea vinurilor. În a doua parte sunt descrise țările și regiunile mai mult sau mai puțin importante din lume, începând cu Franța și terminând cu China. Informațiile sunt cuprinzătoare și actualizate, iar textul este riguros și la obiect,  dar și mai important, este ușor de citit, fără ca textul să fie încărcat cu termeni de specialitate. Hărțile sunt detaliate, iar fotografiile superbe. Ediția în limba engleză poate fi cumpărată în România de aici, unde se găsește și o ediție în limba română, dar este mai veche.

Essential Winetasting (Michael Schuster)

Este o carte excelentă pentru cei nou sosiți în lumea vinului și care sunt doritori să descifreze subtilitățile degustării vinurilor, dar este la fel de utilă și celor mai avansați, chiar și după lecturi repetate vor descoperi subtilități și amănunte noi. Stilul este foarte precis și clar, chiar și aspectele cele mai complexe și nuanțele sunt atât de bine explicate încât pot fi înțelese și de către un novice. Degustarea este abordată dinspre latura practică, ești învățat, pas cu pas, să dai atenție diferitelor atribute ale vinurilor, de parcă ai avea tot timpul un profesor particular la dispoziție. Sunt foarte utile și recomandările de vinuri, care sunt astfel alese încât să evidențieze mai bine contrastele. S-au scris zeci, poate sute, de cărți despre degustarea vinurilor, dar aceasta este pe departe cea mai buna. Cartea poate fi cumpărată în România printre altele și de aici.

Wine Grapes(Jancis Robinson, Julia Harding, José Vouillamoz)

Conține descrierea detaliată a 1368 soiuri de struguri vinificate comercial, fiind probabil cea mai cuprinzătoare carte care s-a scris vreodată despre acest subiect. Fiecare soi de strugure conține informații detaliate despre origine, sinonime (știați că Tămâioasa Românească are vre-o 300?), regiunile unde sunt cele mai cultivate, gustul vinului obținut din ele. Relațiile de rudenie sunt identificate pe baza celor mai recente cercetări genetice și, în unele cazuri, sunt prezentate și sub forma arborelui genealogic. Cartea este o frumusețe, are o copertă clasică, desene superbe, dar mai presus de toate este foarte bine scrisă. Soiurile de struguri din România nu sunt tratate foarte detaliat, dar de ce ne așteptăm să facă alții treaba pe care ar trebui să o facem noi ? Este o carte indispensabilă pentru iubitorii de vinuri și poate fi cumpărată în România printre altele și de aici.


O listă mai lungă de cărți recomandate veți găsi pe pagina de Resurse ale site-ului.