Concursurile recente au tulburat apele mult prea liniștite din lumea vinului autohton. La scurt timp după ce s-au mai așezat lucrurile, am avut ocazia să jurizez la un concurs de vinuri local. Aceste evenimente, plus experiența de jurat la International Wine Challenge m-au determinat să reflectez puțin asupra concursurilor de vinuri și m-am decis să împart cu voi câteva observații.
Context
Indiferent dacă analizăm vinurile la un concurs, în mijlocul prietenilor sau singuri, observațiile noastre nu sunt altceva decât o fotografie. Vinul se schimbă continuu, un roze care este superb azi, s-ar putea să devină șters în câteva luni, iar un Bordeaux tânăr s-ar putea să fie azi închis, dar peste 10 ani să devină o splendoare. În cazul în care cel care judecă vinul are o cultură solidă, poate presupune evoluția unui vin, dar obligația lui este să se pronunțe asupra vinului pe baza atributelor lui din momentul jurizării.
Temperatura de servire afectează felul în care percepem vinul. O temperatură prea scăzută va inhiba aromele, va estompa defectele, un vin plat va părea mai proaspăt, iar un vin taninos va deveni mai astringent. Cu alte cuvinte, o anumită temperatură de servire va avantaja un vin sau altul. În cazul în care temperaturile vinurilor sunt diferite, atunci am ratat din start șansele unui concurs corect. Din aceste motive, de obicei, la concursurile serioase vinurile sunt servite la temperatura camerei, inclusiv cele albe și rozeurile.
După un șir de vinuri superbe un vin foarte bun va părea mai slab decât este de fapt, iar după un șir de vinuri mediocre, un vin mai răsărit va părea excelent. După unele vinuri aromate, puternice, un vin mai subtil va părea șters. Cu alte cuvinte, ordinea degustării vinurilor va influența aprecierea acestora. Uneori, din neștiință sau cu intenția manipulării rezultatelor, ordinea vinurilor va avantaja sau dezavantaja foarte puternic anumite vinuri.
Jurați
Pentru a fi un jurat bun, trebuie să fii în primul rând un degustător bun, cu experiență și cunoștințe vaste. Cum poți să apreciezi un Sauvignon Blanc de la Jelna dacă nu ai gustat în viața ta un vin din Noua Zeelandă ?
În plus, un jurat bun acordă punctaje care sunt:
- distincte: un vin de calitate mai ridicată trebuie să primească un punctaj mai ridicat decât un vin de calitate mai slabă.
- stabile: vinurile dintr-un șir degustate la un moment diferit trebuie să primească același punctaj
- consecvente: un vin degustat la un moment diferit, într-un șir diferit să primească aproximativ același punctaj.
Din păcate, în lume există un singur curs care oferă certificare juraților la Australian Wine Research Institute. Eu, cel puțin, sunt foarte curios ce rezultate aș obține la un astfel de examen.
Inevitabil, jurații sunt diferiți în ce privește cunoștințele, experiența, consecvența lor, mai pe șleau, unii jurați sunt mai competenți decât alții. Organizatorii, pentru a mări credibilitatea concursului propriu, îi scot în evidență pe cei mai competenți, uitând să dea prea multe amănunte despre ceilalți. Într-un juriu democratic, punctajul celui mai competent jurat este egal cu punctajul celui mai puțin competent. Atunci când într-un juriu numărul juraților incompetenți depășește numărul celor competenți, rezultatele vor fi aleatorii. Adică calitatea jurizării este determinată (și) de juratul cel mai incompetent.
Sistem
Modul de desfășurare a jurizării va determina într-o oarecare măsură rezultatele concursului.
- Este democratic sau senioral ? Atunci când jurizarea este democratică, punctajul juratului incompetent contează la fel de mult cu al celui competent. În alte sisteme, președintele juriului are posibilitatea să modifice punctajul final.
- Este posibilă redegustarea vinurilor ? La unele concursuri, vinurile sunt aduse juraților unul după altul. La altele, sticlele sunt la dispoziția juraților, iar aceștia degustă, redegustă vinurile în ordinea dorită. Acest sistem oferă șansele unor punctaje mai consistente.
- Există șansa posibilitatea discuțiilor ? La unele concursuri doar se punctează vinurile, făra ca jurații să aibă șansa discuțiilor și a armonizării rezultatelor.
- Unul sau mai multe nivele ? La unele concursuri vinurile se degustă o singură dată. La International Wine Challenge vinurile sunt degustate în trei etape: în prima se separă vinurile care merită medalie, în etapa a doua se decide ce fel de medalie vor primi vinurile alese în prima etapă, iar în etapa a treia vinurile considerate pentru medalia de aur sunt redegustate, pentru a confirma/infirma medalia. Este important ca la fiecare nivel, juriul să fie competent, altminteri rezultatele sunt aleatorii.
Concursurile online
Dincolo de competența juraților, concursurile online ridică câteva semne de întrebare, printre care cea mai importantă este: oare jurații degustă același vin ?
Atunci când fiecare jurat primește câte o sticlă întreagă, apare problema variațiilor de sticlă( de fapt de dop), adică vinul dintr-o sticlă s-ar putea să aibă alt gust decât cel dintr-o altă sticlă. La sticluțele mici problema este mult mai serioasă: vinurile au fost turnate din sticla mare în sticluțele mici sub protecția unui gaz greu(CO2, argon, azot) ? Dacă nu, contactul cu oxigenul va schimba atributele vinului.
În ambele situații, temperatura, condițiile de transport diferite vor avea ca efect faptul că jurații vor degusta vinuri ușor diferite decât ceilalți jurați. Imposibilitatea asigurării unei temperaturi identice la jurizarea vinurilor accentuează aceste discrepanțe.
Altfel spus, rezultatele unui concurs online sunt inevitabil mai aleatorii decât cele de la un concurs fizic.
Cine plătește ?
Organizarea unui concurs de vinuri implică costuri semnificative. De cele mai multe ori, vinurile participante sunt trimise de către producători. Cheltuielile mari sunt legate de închirierea spațiului unde se desfășoară concursul, plata juraților, munca organizatorilor și altele. La unele concursuri, munca juratilor este probono, dar în acest caz, scade interesul de participare al juraților mai competenți, vor participa mai ales începătorii, pentru experiență și pentru mângâierea egoului.
Cel mai adesea, cheltuielile acestor concursuri sunt acoperite de producători, iar în acest caz organizatorii vor fi interesați să satisfacă interesele acestora. Acesta poate fi oferirea unui feedback onest sau împărțirea generoasă a medaliilor.
În cazul în care există un sponsor, iar dacă aceștia nu sunt dezinteresați, interesele acestora nu vor fi pierdute din vedere, iar în acest caz, este posibil ca rezultatele să fie manipulate, ca să primească medalii “cine trebuie”. Când acest sponsor este statul, cunoaștem povestea mai departe.
Cum am putea face concursurile mai bune ?
Oricât ar fi de imperfecte, concursurile sunt utile. Dacă sunt organizate onest, oferă un feedback producătorilor, acesta poate să-și poziționeze mai bine vinurile, ori poate considera necesitatea unor măsuri de îmbunătățire a calității acestora. În cazul fericit, când rezultatele sunt bune, acestea pot fi folosite la promovarea vinurilor.
Unii dintre consumatori sunt mai reticenți să utilizeze medaliile de la concursuri în alegerea vinurilor. Aceștia sunt încrezători în cunoștințele proprii ori acordă o credibilitate scăzută acestor concursuri. Poate acest lucru se datorează și faptului că la prea multe concursuri se pare că primesc medalii vinuri “care trebuie”.
Este responsabilitatea organizatorilor să mărească credibilitatea concursurilor. Iată câteva dintre căile simple:
- Selecționarea unor jurați mai competenți. Calitatea jurizării este determinată (și) de juratul cel mai puțin competent.
- Discutarea vinurilor. Jurații mai puțin competenți au șansa să se calibreze, să învețe de la cei mai competenți.
- Ordinea corectă a degustării vinurilor sau mai bine degustarea lor comparativă.
- Degustarea vinurilor la temperatura camerei.