Suntem înconjurați de mituri și informații false.De ce ar fi lumea vinului diferită ? Sunt atât de multe regiuni, soiuri de struguri, metode, proceduri, ritualuri, încât este nevoie de un efort considerabil pentru a dobândi cunoștințe elementare. Fiind un domeniu atât de complex, nu este deloc surprinzător că miturile sunt atât de răspândite. Unele dintre ele sunt inocente, dar altele ne împiedică să ne bucurăm de vinuri pe deplin.
Deoarece mai sunt câteva zile până la revelion, cu această ocazie am să încerc să risipesc câteva dintre miturile cele mai răspândite legate de vinurile spumante.
Mitul #1 Șampania a fost inventată de către Dom Perignon
Vinul spumant, așa cum îl cunoaștem noi, nu a fost inventat de o persoană anume, este rezultatul unor îmbunătățiri. Pentru mult timp, refermentarea vinului, procesul prin care are se crează bule de dioxid de carbon, era un lucru de nedorit, deoarece vinul cu bule era considerat un vin defect. Dom Perignon, la fel ca și ceilalți pivniceri din regiune, a muncit din greu la prevenirea refermentării vinului în sticle.
Producerea deliberată a bulelor este realizată pentru prima dată de către englezi, foarte probabil la obținerea cidrului, cu câteva decenii mai devreme ca Dom Perignon să-și înceapă activitatea de pivnicer. Metoda folosită a fost apoi preluată de către negustorii englezi și la obținerea vinului spumant. Știința obținerii bulelor ajunge în Franța după vreo treizeci de ani, după moartea lui Dom Perignon.
Pe scurt : Dom Perignon nu a inventat șampania, din contra, a făcut tot ce i-a stat în putință să prevină apariția bulelor. Deși producătorii din Champagne cunosc adevărul istoric, din motive de marketing, mențin o ambiguitate în jurul legendelor care ajută vânzările.
Mitul #2: Vinul spumant trebuie băut doar la ocazii speciale
Cea mai mare concepție greșită legată de vinul spumant este că avem nevoie de o ocazie specială, revelion, zi de naștere, aniversarea căsătoriei, etc., ca să ne bucurăm de un vin spumant. Să nu uităm că spumantul este de fapt un vin, care poate fi băut singur sau cu mâncare. De fapt, este unul dintre cele mai versatile tipuri de vin, poate fi asociat cu foarte multe feluri de mâncare, de la aperitiv, supe, fripturi până la desert. Contrar prejudecăților, nu trebuie să spargi banca ca să te bucuri de un vin spumant, se găsesc și la noi Prosecco decente sub 40 de lei, Cava sub 60 de lei, chiar și șampanii la 100-120 de lei.
Mitul #3: Șampania, spumantul trebuie servit în flute
Mulți preferă să servească vinul în flute, este un pahar elegant, bulele parcurg un drum mai lung și se păstrează pentru un timp mai îndelungat. În cazul în care urmărim plăcerea maximă, paharul pentru vinul alb este mult mai potrivit, deoarece concentrează și scoate mai bine în evidență aromele decât în flute. Spumantul este în primul rând vin și trebuie să ne bucurăm de el ca și de oricare alt vin, fără să sacrificăm aromele pe altarul aparenței.
Mitul# 4 Lingurița de argint ajută la păstrarea bulelor
Cu toții cunoaștem pe cineva care crede în eficiența metodei linguriței de argint. Înainte să-l pună în frigider, introduc o linguriță de argint în sticla de spumant iar bulele se vor păstra pentru o perioadă mai lungă. Explicațiile ar fi multe, dar toate au fost infirmate de știință. În scenariul de mai sus, factorul cheie este frigiderul, cu cât temperatura de păstrare este mai scăzută, cu atât eliberarea dioxidului de carbon va fi mai lentă. Rezultatele vor fi și mai bune dacă investiți într-un dop special pentru spumante sau chiar într-un sistem pe bază de gaz neutru cum ar fi zzysh.
Mitul # 5: Spumantul pe care scrie SEC este într-adevăr sec la gust.
Cei mai mulți oameni percep dulcele de la un prag de 4g de zahăr/litru. Nu întâmplător, aceasta este și pragul sub care un vin liniștit este considerat sec de către legislația Uniunii Europene (și a noastră). Pentru spumante, clasificarea vinurilor este cel puțin înșelătoare:
Brut Nature/ Zero dozaj: 0-3 g/L
Extra Brut : 0-6 g/L
Brut : 0-12 g/L
Extra Dry/Extrasec : 12,01-17g/L
Dry/Sec : 17,01-32 g/L
Demi-sec : 32,01-50 g/L
Doux/Dulce : peste 50g/L
Conform datelor de mai sus, un spumant Sec va conține peste 17g/L de zahăr, ceea ce este considerat deja demidulce în categoria vinurilor liniștite.Dacă suntem atenți, vom putea percepe dulcele, dincolo de aciditatea ridicată și bulele care încearcă să ne înșele simțurile.
Mitul #6 Șampania este cel mai bun vin spumant
Într-adevăr, șampania este cel mai renumit vin spumant. Putem găsi multe vinuri frumoase, dar se fac și mai multe produse industriale care parazitează renumele vinurilor de top. Dacă dorim să bem un vin spumant la un preț decent, acum avem o mulțime de alternative. Putem opta pentru o șampanie de la un producător mai mic (grower champagne este o categorie din ce în ce mai apreciată) sau un Crémant, care este tot un spumant obținut prin metoda tradițională, dar în alte regiuni decât Champagne. Cava este o opțiune și mai bună, peste 10 euro se pot cumpăra deja niște vinuri care nu vor dezamăgi. Pentru o ocazie lejeră, fără ifose, un Prosecco decent sau un petillant fructat este o opțiune imbatabilă.
Mitul #7 Spumantul trebuie desfăcut cu mult zgomot.
Poate că la un club cu fițe desfacerea unui spumant trebuie făcută astfel încât să atragă cât mai multă atenție, dar în toate celelalte ocazii discreția este importantă.
Pașii corecți pentru a un vin spumant sunt:
● Tăiați capișonul sub plasa de sârmă.
● Acoperiți dopul și gâtul sticlei cu un prosop
● Slăbiți plasa de sârmă, în timp ce degetul mare exercită presiune asupra dopului. Nu îndepărtați plasa de sârmă, deoarece s-ar putea ca dopul să sară.
● Înclinați sticla la 45 de grade.
● Cu o mână apăsați dopul în mod hotărât, iar cu cealaltă prindeți baza sticlei. Rotiți sticla și nu dopul.
● Țineți dopul ferm, opunându-i rezistență și împiedicați-l să zboare. Lăsați-l să iasă ușor din sticlă. Sunetul produs trebuie să fie unul discret.
● Dacă vinul produce spume, mențineți sticla înclinată, iar cu prosopul de la gâtul sticlei absorbiți vinul.