Equipo Navazos, La bota de fino, 91, Jerez, Spania

În această săptămână iubitorii de sherry sărbătoresc International Sherry Week.

Nu că aș avea nevoie de motive speciale pentru mă bucura de un Sherry, dar pentru a sărbători cum se cuvine, am deschis și eu o sticlă mai specială: Equipo Navazos, La Bota Fino 91.

Fino (și Manzanilla) este un vin căruia după fermentare i se adaugă alcool pur, până când acesta atinge nivelul de 15%. După aceasta este maturat îndelungat în butoaie umplute parțial, sub un strat de drojdie(flor). La început, aceste drojdii vor consuma restul de zahăr rămas după fermentare, apoi glicerina, acidul acetic și alcoolul, pe acesta din urmă transformându-l în acetaldehidă.

Equipo Navazos reprezintă de fapt un grup de entuziaști Sherry, printre care Jesús Barquín (renumit critic de vin) și Eduardo Ojeda (directorul tehnic de la Valdespino). Ei caută butoaie de vinuri deosebite, de obicei pe la producători mai mici, după care le cumpără și le vând inițiaților. Cantitățile sunt extrem de mici, de la câteva sute până la câteva mii de sticle.

Vinul de față a fost făcut din struguri recoltați de pe plaiul cel mai renumit din Sherry, Macharnudo Alto ( ‘Grand Cru’ din Jerez), iar vinul a fost selectat dintre butoaiele producătorului Valdespino din solera Inocente( printre cele mai faine vinuri Fino).

Deoarece vinul are în medie 10 ani și pentru că nu a fost filtrat, are o culoare galben aurie, ușor către chihlimbar. Aromele sunt intense, dar mai puțin înțepătoare ca și la cele mai multe Fino. Tipicitatea stilului este evidentă din prima, exprimate prin arome de drojdie, pâine proaspătă, măr răzuit (acetaldehidă), migdale. La început impresia a fost de prospețime, subliniate și de aromele de grapefruit, dar o după ce vinul s-a mai încălzit puțin, au ieșit în evidență aromele florale și de plante medicinale. 

La gust este surprinzător de sec, ușor chiar astringent, dar nu am avut mult timp să mă gândesc la asta, din cauza exploziei de arome ce a urmat. Postgustul este interminabil, l-am simțit chiar și după un pahar de apă, doar Sherry-ul de cea mai bună calitate este capabil de o asemenea bravură.   Rar mi s-a întâmplat să gust un finot atât de elegant și de complex ca și acest vin.