Cu siguranță numele lui Johann(Bubi) Brutler vă este cunoscut, pentru multă vreme el a fost motorul din spatele cramei Nachbil. Acum câțiva ani ștafeta a fost preluată de Edgar Brutler, fiul lui Bubi, care avea deja o reputație în creștere, vinificând la Hillinger, o cramă renumită din Austria. În 2018 familia Brutler și partenerul lor de afaceri de la Nachbil aleg să meargă pe drumuri diferite. Familia Brutler rămâne cu 4 ha de vie, iar vinurile lor apar pe piață sub numele de Weingut Edgar Brutler. Deocamdată ele pot fi cumpărate doar în străinătate (Austria, Germania,Olanda, Danemarca, etc ), dar în partea a doua a anului interdicția de a vinde și în România expiră și vom avea și noi acces la acestea.
Vinurile industriale își au locul lor, iar Edgar nu este chiar străin de această lume: ”I know very well how to manipulate the taste of a wine in a kind of direction that I or the customer wants”. În schimb Edgar a ales să urmeze o altă cale, cea a vinurilor cu intervenție minimă (denumirea de vinuri naturale mi se pare nepotrivită și forțată): cultivare organică, fermentarea cu drojdii sălbatice, fără temperatură controlată, fără limpezire, fără filtrare, fără adăugare de sulfiți sau adăugate în cantități minime.
După câte știu eu, este singurul producător din România care produce astfel de vinuri, și nu întâmplător, deoarece e drum greu. Vinurile, nefiind protejațe de sulfiți, sunt mai fragile, temperatura de păstrare și de transport sunt critice. Consumatorii, familiarizați cu vinurile tehnologice, și mai puțin expuși la stiluri de nișă, marginale, sunt mai puțin receptivi la diversitate, la arome, gusturi din afara tiparelor.
Deocamdată am să vă prezint un singur vin : Edgar Brutler Königliche Mädchentraube 2018, adică o Fetească Regală.
Toate etichetele lui Edgar au individualitate, dar eticheta de la FR este chiar genială: este unică, clară, memorabilă, are umor, iar Dacia și ștampila trezește emoții în noi.
Vinul a fost fermentat cu drojdii sălbatice, fără temperatură controlată, în contact cu pielița pentru o perioadă scurtă (2 zile), iar maturarea a avut loc parțial în tancuri de oțel și butoaie vechi. Intervențiile au fost minime, fără limpezire, filtrare, iar cantitatea de sulfiți adăugați a fost extrem de redusă(10mg)
Are arome foarte intense de fructe tropicale (mango), alături de citrice (grapefruit), caise, flori (caprifoi), flori uscate. Aciditatea este ridicată, atât cât să accentueze prospețimea aromelor, dar nu mai mult decât îi stă bine unei FR din Transilvania. Taninurile sunt și ele proeminente, datorită caracterului de soi dar și a macerației peliculare, echilibrând la limita dintre vinurile liniștite și vinurile orange, iar textura este fermă dar plăcută. Postgustul este ușor amărui, tot din cauza taninurilor, lung, intens și bogat.
Vinul este o Fetească Regală la puterea a treia: atat aromele cât și gusturile sunt foarte intense, dar marele merit al acestui vin este că puritatea, proporțiile, echilibrul se păstrează și la această magnitudine.
Desigur, nu este un vin pentru oricine, dar nici nu trebuie să fie. Degustând acest vin, iubitorii de vin roșu ar putea să mai dea o șansă vinului alb, dar cei mai câștigați sunt, însă, iubitorii de Fetească Regală ca și mine. Acest vin demonstrează, dacă mai era nevoie, dacă este tratat cu respect și cu pricepere, cât de fantastic este acest soi de strugure.