Van Volxem Herrenberger Riesling Spätlese 2012, Saar(Mosel), Germania

Nimeni nu știe când și unde începe istoria Rieslingului. Cert este că nu se trage direct din vița de vie sălbatică, unul dintre părinți fiind Gouais Blanc/Heunisch, un soi de strugure destul de prolific, cu mai mult de 50 de “copii”, printre frații Rieslingului numărându-se Chardonnay, Francusa și Kékfrankos. O altă certitudine este că nu are o istorie milenară, prima mențiune documentară datează abia din 1435, dar și aceasta trebuie privită cu mari rezerve, deoarece ampelografia incepe sa devina o stiinta mai serioasa abia in a doua jumătate a secolului 19.

Rieslingul devine cel mai cultivat soi de strugure din Germania pe la începutul secolului 20, detronând Elbling, un soi de strugure productiv, dar devenit marginal datorită vinurilor subțiri pe care le produce. În această perioadă, Rieslingului devine căutat pe piețele externe, unele vinuri sunt vândute la prețuri mai ridicate decât vinurile de top din Bordeaux. Din păcate, perioada de glorie a fost scurtă, deoarece urmează războaiele mondiale, apoi o altă nenorocire, epoca Liebfraumilch (vinuri subțiri și dulci). 

În ultimele decenii gloria vinurilor a început să strălucească din nou, la început în Mosel și Rheingau, regiuni cu  tradiție în producerea vinurilor de calitate, iar mai recent în Rheinhessen, Nahe și Pfalz, unde o generație nouă de vinificatori a adus un suflu proaspăt și mai puțin conformist. Vinurile au o paletă largă de stiluri, de la sec la dulce, cele seci având o proporție din ce în ce mai mare, dar și spumantele sunt din ce în ce mai căutate.Sunt printre ce mai subapreciate vinuri din lume, pentru iubitorii de aciditate, oferă o calitate excelentă la prețuri prietenoase.În afara Germaniei, se mai produc vinuri de calitate și în alte regiuni cu tradiție, cum ar fi Alsacia(Franța), Wachau, Kremstal, Kamptal (Austria), Clare Valley, Eden Valley (Australia) și mai nou în SUA.

Vinul degustat provine din Saar, o subregiune mai răcoroasă a regiunii Mosel, de la crama Van Volxem. Proprietarii actuali au cumpărat crama în 1999 și cu eforturi mari de timp energie și bani, au reușit să sufle o viață nouă în proprietatea cea mai mare din regiune.Anul trecut au mutat producția într-o cramă nouă, ultra modernă.

Strugurii provin de pe plaiul Herrenberger, iar vinul a fost fermentat cu drojdii naturale, în tancuri de oțel și butoaie de lemn. 

După opt ani de maturare, culoarea este aurie și vinul se mișcă mai leneș în pahar. Aromele sunt opulente, fructe coapte, caise, piersici, gutui, grapefruit, la care se adaugă aromele terțiare de miere și foarte puțin petrol. Aciditatea este ridicată, dar oferă o prospețime 

pronunțată, foarte binevenită să echilibreze conținutul ridicat de zahăr. Alcoolul scăzut, de abia 8.5%, subliniază eleganța surprinzătoare a acestui vin. Postgustul este impresionant prin lungime și prospețime.

Este un vin bogat în arome coapte, voluptoase, dar nu chiar foarte complex, mai degrabă extrovertit și seducător decât profund, care surprinde prin eleganță și prospețime. Exprimă foarte pur farmecul Saar, unde, cum nicăieri altundeva în lume, aromele intense sunt însoțite de un conținut scăzut de alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *