Domaine Tempier, Bandol, 2015

Domaine Tempier este un producator de referinta din regiunea Bandol, sudul Frantei. Se afla in proprietatea familiei din 1834, si in prezent cultiva 38 de ha de vie prin abordarea biodinamica.Vinul lor cel mai popular este un rosé, de obicei stocul se epuizeaza imediat dupa imbuteliere.

Domaine Tempier Classique este vinul lor rosu de baza. In componenta domina soiul Mourvèdre (~75%), care se coace doar in zonele cele mai calde. In Spania poate fi gasit sub numele Monastrell, iar in Australia poarta numele de Mataró.

Alaturi de Mourvèdre, mai contine Grenache, iar in cantitati reduse Cinsault si Carignan.

Viile sunt vechi, de 35-40 ani. La fermentare se folosesc drojdii salbatice, iar vinul este maturat in butoaie mari pentru o perioada de 18 luni.

Vinul are arome intense de fructe negre, predomina murele si afinele, putin lemn dulce, plante medicinale, la care se adauga arome tertiare de tabac, piele, vanat si carde cruda.

Tipic pentru un vin pe baza de Mourvèdre, aciditatea, taninii, alcoolul(14.5%) toate sunt puternice.Dar.. Taninii desi sunt puternici, sunt copti, supli, rotunjiti si foarte bine integrati, maturarea indelungata isi spune si ea cuvantul.Vinul este atat de bogat in arome, incat nu are nevoie de condimentele butoiului nou.Textura vinului este fascinanta, imbina fermitatea cu subtilitatea. Postgustul este lung si stratificat.

Este un vin scoala, care exprima foarte clar cum un vin puternic, corpolent poate fi in acelasi timp elegant si plin de finete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *