Crama Năstase, 9R, 2017

Cu cativa ani in urma (5-6 ?) Bogdan Bocșe mi-a povestit cu entuziasm despre vinurile din Halmeu (jud.Satu Mare).Desi provin din zona, nu am știut prea multe despre aceasta podgorie.

Entuziasmul lui Bogdan m-a molipsit si pe mine, de atunci degust an de an vinurile din zona, de la unii producatori mai des, de la altii doar atunci cand jurizez la concursul judetean din Satu Mare. Dupa atatia ani, pot sa declar cu incredere: vinurile bune de la Crama Nastase, Fratii Mike, Sporer Josef, mai nou cele de la Tarr, nu sunt rodul intamplarii.

Desi este situata in partea cea mai nordica din Romania, din unele vii poti sa vezi chiar si padurile din Ucraina, podgoria dispune de un microclimat aparte. Fara sa fie oprit de munti, aerul care vine dinspre campia Panonica incalzeste regiunea, mai mult decat te-ai astepta. Astel, pe langa sourile de struguri albi, se cultiva cu succes si Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Franc, iar pe suprafete mai reduse chiar si Cabernet Sauvignon.

Solul imprima un caracter puternic vinurilor, fiind printre putinele soluri vulcanice din tara.

Crama Nastase are pe rod mai putin de 5 ha de vii, cu prea multe soiuri pentru o suprafata atat de mica: Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Cabernet Franc, Feteasca Neagra, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon.  Vinurile sunt facute de autodidactul Cristi Nastase, ajutat de tatal sau, fara prea multa tehnologie: o presa manuala, cateva tancuri de inox(fara temperatura controlata), si niste butoaie de lemn.

Ca si ceilalti producatori din Halmeu, Nastase isi vinde vinurile varsat, consatenilor, prietenilor, cumetrilor si pe la targuri.Succesele de la concursul judetean al vinurilor din Satu Mare, plus vorbele de incurajare l-au convins sa incerce sa treaca in liga superioara, adica sa faca efortul  pe care-l implica imbutelierea, etichetarea, comercializarea vinurilor.

Nimic surprinzator, aici incepe drumul anevoios pe care l-au parcurs toti producatorii mici-mijlocii, care nu au bugete mari si nici oameni priceputi la toate. Dupa cateva starturi ratate, Cristi a gasit in sfarsit un designer care a proiectat o eticheta reusita si care reflecta foarte bine esenta vinurilor sale.

Nici cu distribuitorii de vin lucrurile nu au mers mai lin. Cristi Nastase a batut la usa marilor comercianti din zona, dar fara succes: da, vinurile tale sunt bune, dar revino cand ai eticheta mai frumoasa, cand sticla o sa fie asa, cand dopul o sa fie altfel, cand o sa fii listat in restaurante, samd.. Parca singurul rol al distribuitorilor ar fi sa se ocupe doar de logistica. 

Povestea se temina cu bine, dupa mai multe sezoane petrecute alaturi pe la targuri, cei de la  @WinePoint au recunoscut calitatea si potentialul acestor vinurri, asa ca de acum inainte pot fi cumparate direct de pe situl lor..

Dar sa revin la vinul despre care doresc sa va povestesc azi:  9R din 2017. Provine dintr-o parcela cu noua randuri de vita de vie(de aici vine si numele), cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra, Pinot Noir. Motivul acestei combinatii este unul prozaic: aceste soiuri existau in stocul furnizorului la momentul respectiv.

Strugurii sunt recoltati impreuna, nu ar avea nici un sens recoltarea lor separata, sunt prelucrati manual, iar vinul a fost maturat in butoi de stejar nou romanesc, pentru o perioada de un an de zile.

Aromele sunt intense si complexe, in primul rand de fructe rosii, cirese, visine, prune rosii. Stejarul canta in surdina, avand doar un rol complementar, imbogatind vinul cu arome de scortisoara, vanilie, migdale, eucalipt.. Taninii sunt copti si catifelati, iar acidiatea ii confera prospetime si o tinuta ferma. Desi este un vin rotund, paradoxal este in acelasi timp plin de forta si eleganta. Structura puternica o sa-i asigure o viata de cativa ani de acum inainte, aromele vor fi si mai complexe, cele de butoi si mai integrate. Un vin foarte bun de baut acum, si excelent peste 2-3 ani. 

Mai am cateva sticle din 2014, si vinul inca se tine bine, desi aromele nu mai sunt proaspete, ele au devenit mai complexe si mai subtile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *