Cum să alegi cursul de degustare potrivit?

La un moment dat, unii dintre noi ajung la concluzia că ar fi bine să urmeze un curs despre vinuri. Având în vedere numeroasele opțiuni, vă propun câteva criterii care să vă ajute la alegerea cursului care vi se potrivește cel mai bine.

Care este perspectiva cursului?

Datorită limitărilor de timp, bani, efort, etc. fiecare curs alege să prezinte doar o porțiune  mai mult sau mai puțin îngustă din acest subiect foarte vast. Inevitabil, fiecare curs va prezenta mai bine anumite aspecte decât altele. Dacă privim doar cursurile disponibile în România, pentru simplitate, identificăm două tipuri de cursuri: de somelieri și cursurile WSET. WSET vine de la prescurtarea Wine and Spirits Education Trust, cea mai mare școală de degustare a vinurilor din lume. 

Cursurile de somelieri oferă în principiu o calificare profesională pentru ospătari, și pun un accent mai ridicat pe  asocierea vinului cu mâncarea și pe partea de servire. Din păcate multe dintre școlile de somelieri de la noi sunt doar niște fabrici de diplome, este dificil să alegi una care oferă o pregătire temeinică. Recent a fost înființată la Oradea o școală serioasă: Ohma (Licensed by University of Lausanne), care promite să ridice pregătirea din HoReRa la un nivel nemaiîntâlnit în România. Conform planurilor, această școală va oferi cursuri și la București și Brașov. Din păcate Court of Master Sommeliers ocolește țara noastră, iar cei care doresc o certificare internațională sunt nevoiți să urmeze cursul sau să susțină examenele în Austria, Polonia sau Grecia.

Cursurile WSET privesc vinurile mai degrabă din perspectiva celor care vor să aibă o viziune globală și a celor care se ocupă de producția și comercializarea acestora. Oferă cunoștințe relevante și actualizate la realitatea curentă din lumea vinului. Constituie un avantaj al acestor cursuri structurarea lor pe patru nivele (în România sunt cursuri doar pentru primele trei), ceea ce oferă posibilitatea parcurgerii cursului potrivit pentru nivelul de cunoștințe deja existent. Înainte de pandemie aceste cursuri au fost populare și printre ospătarii care lucrau în străinătate, doritori să obțină o certificare recunoscută internațional. 

Curs în clasă sau online?

În condiții obișnuite, cursul în clasă are avantaje multiple față de un curs online. Oferă posibilitatea unui feedback instantaneu, calibrarea gusturilor, și nu în ultimul rând, șansa interacțiunii cu ceilalți cursanți. Cursurile online oferă posibilitatea participarii la curs din confortul căminului tău, în condiții de siguranță, ceea ce poate fi un criteriu important în zilele noastre. De obicei lecțiile sunt înregistrate, și pot fi urmărite atunci când îți permite timpul, fără să fii nevoit să aloci zile de concediu acestei pasiuni. Adesea, aceste cursuri sunt mai ieftine decât cursurile similare în clasă, dar s-ar putea să nu includă alte cheltuieli, cum ar fi, de exemplu cheltuielile cu vinurile degustate.

WSET, direct și prin noi, Transylvania Wine School, oferă de câțiva ani toată gama de cursuri despre vinuri, în clasă și online, dar mai există și alte cursuri care nu sunt predate în România, de exemplu despre Sake și Distilate.

Un mare avantaj al cursurilor online este că pot oferi cunoștințe și calificări specializate, care nu sunt disponibile la noi. De exemplu, Vinitaly oferă un curs despre vinuri italiene, iar Capstone un curs despre vinurile din California

Cu plată sau gratuit ?

Cele mai multe dintre școlile bune sunt afaceri, implicit vor oferi cursurile lor în schimbul unei taxe de participare. De obicei aceste școli nu oferă cursuri standard (WSET este o excepție), ca urmare nu poți compara prețurile pe compari.ro. Unii furnizori nici măcar nu afișează prețul cursului oferit, trebuie să suni sau să scrii un email pentru a afla detalii. Câtă încredere poate oferi o asemenea școală, dacă nici măcar acest lucru nu este asumat? După ce ai aflat prețul cursului, dar înainte să te înscrii, este bine să știi exact ce este inclus în preț, să nu ai surprize neplăcute pe parcurs. Prețul afișat include manualul, întregul pachet de studiu, examenul (dacă este cazul), vinurile ? Cursul întreg, sau doar primul modul ?

Din fericire, acum sunt disponibile și cursuri gratuite. Acestea sunt oferite online, într-una din limbile de circulație internațională, de obicei engleza. Vom găsi și aici o diversitate mare, de la cursuri de inițiere, cum ar fi cel oferit de Aldi, sau cursuri specializate pe anumite regiuni, cum ar fi Rioja (Rioja Wine Academy), Porto,  Burgundia ( Universitatea din Bourgogne ) sau unul complet, cum ar fi cel al Universității din Adelaide, Australia.

Ce fel de vinuri?

Un criteriu important în alegerea cursului sunt vinurile degustate. Înainte să te înscrii, cere lista de vinuri care urmează să fie degustate. Furnizorii de cursuri, serioși și care nu au nimic de ascuns, îți vor trimite această listă neîntârziat. Odată ce ați primit lista de vinuri, dacă nu vă pricepeți prea bine, rugați-vă un amic mai cunoscător să arunce o privire peste ea, să vă formați o idee despre cât de reprezentative sunt ele și dacă vă vor ajuta să vă dezvoltați deprinderile de degustare.

Dacă ești interesat de un curs WSET, lucrurile sunt mai simple. Stilul vinurilor care trebuie degustate în timpul cursului sunt trecute în specificații. De exemplu, dacă te interesează un curs  WSET Level 2 in Wines, specificațiile indică 42 de vinuri. Dacă la curs vei degusta mai puține vinuri, sau altele decât cele din specificații, foarte probabil că ai fost tras pe sfoară.

Noi, la Transylvania Wine School, ne mândrim cu selecția noastră de vinuri și o să-ți trimitem bucuroși această listă. În cel mai rău caz, vei primi lista vinurilor degustate la ultimul curs. Deoarece suntem adepții transparenței totale, lista va conține și numele furnizorilor precum și prețul de raft.

Cine predă la curs ?

La fel ca și în alte tipuri de educație, materia de studiu și vinurile constituie doar o parte din experiența învățării. Desigur, contează foarte mult și aceste aspecte, dar marea diferență va fi dată de educatori. Au o pregătire temeinică sau doar au învățat să recite un text? Sunt actualizate și relevante cunoștințele lor? Dacă predau cursuri de somelieri, au lucrat vreodată într-un restaurant? Sunt pasionați ? Reușesc să antreneze cursanții?

Înainte de a te înscrie la un curs, solicită numele educatorului care va preda la cursul ales de tine. O școală, care nu are nimic de ascuns, o să-ți furnizeze mereu informația dorită.

Dacă cunoști persoana respectivă, atunci ai deja o idee dacă merită să-l asculți o zi sau zile întregi. În cazul în care nu știi nimic despre educatori, întreabă în stânga și-n dreapta. Din fericire, lumea vinului de la noi este destul de mică, vei găsi cu ușurință pe cineva care să știe mai multe despre persoana respectivă. În ultimă instanță caută pe Google sau pe FB, poate vei găsi câteva informații utile. Dacă nu afli nimic, acest lucru ar trebui să te pună pe gânduri.

La TraWiS-Transylvania Wine School, putem spune că educatorii noștrii sunt bine pregătiți. Dragoș Leordean, Bóné Tibor și Kormos Zoltán au obținut calificarea Diploma WSET, iar Cosmin Udrea are calificarea WSET Level 3 in Wines. Fiecare dintre noi are o ocupație ce nu are nici o legătură cu vinul, dar suntem profund pasionați de vin și ne dorim să fie cât mai mulți oameni care să cunoască cât mai multe despre această băutură minunată.

Urmarea unui curs de degustare a vinurilor reprezintă o investiție semnificativă de timp și de bani. Am speranța că aspectele analizate mai sus te vor ajuta să alegi cursul potrivit nevoilor tale.

Atenționare: Oricât de obiectiv am încercat să fiu, probabil analiza mea a fost ușor distorsionată, într-o oarecare măsură, de faptul că oferim cursuri WSET de înaltă calitate. Citește (și) textul de mai sus cu ochi critici.